Followers

Friday, 10 December 2010

Sudah ok.. alhamdulillah

Salam..

alhamdulillah Dhia adalah sgt nyenyak tido malam tadi.. aku bawak pergi berurut.. badan dia sakit rupanya.. dua2 belah bahu dan tangan x boleh dipegang.. bila tukang urut tu urut bahagian lain, dia ok je siap ketawa2.. tapi bila dipegang kat bahagian tangan dan bahu, terus menggelupur sakit..

punyalah kuat dia nangis sampai kita ni mak ayahnya x sampai hati nk dgr.. org yg urut tu mak ani namanye.. mak ani mmg dah ckp budak kalau terkehel mmg mcm tu.. semua x kena.. maybe sebab ramai org yg dukung, ada lah yang terkehel..

budak kecik yang kena urut =)

dah 2 kali lah Dhia kena urut.. last time pun sama tapi bahu sbelah kiri je yang sakit.. malam tadi pulak dua2 belah ko yang sakit.. meraung anak aku mcm kena pukul.. aku tengok pun aku yang nak nangis..

maafkan ibu ye sayang.. =(

hmm bila fikir2, xkanlah kita x bagi org lain pegang dukung anak kita kan.. nanti dikata kedekut pulak.. mcm lah anak lawa sgt.. mulut orang ni kan kita x tahu mcm mana kan.. tapi bila di bagi pegang, jadi mcm ni lah, ada je yang salah urat lah terkehel lah.. aku ni sebagai ibunya pun masih agak takut2 nk pegang taw.. sebab dia masih halus kecik lagi kan..

alhamdulillah lepas urut tu balik rumah je aku nenenkan terus dia tido nyenyak sampai ke pagi aku nak angkut dia bawak g rumah mak, barulah dia celik.. sebelum tu subuh ada lah aku bagi nenen tapi mata dia x mo bukak u.. =)

syukurlah dia dah ok.. kalau x mmg susah hati ibunya ni ha.. aku ni duduk kat kampung, so mmg banyak pantang larang yang aku dgr dari orang2 tua dulu.. arwah nenek aku dulu pun banyak pantang larang.. bukanlah kita generasi muda ni xnak ikut nasihat org tua2 tapi kadang2 tu kita terlupa.. maklumlah generasi zaman dah maju kan.. :p

oh ya, aku ada petua kalau anak baby nangis malam2.. petua untuk baby yang refuse tido then mata dia melilau menangis mcm ada yang x kena.. ada yang nak tahu ke petua tu? sebab aku rasa yang duduk bandar mungkin akan kata mustahil la kot.. tapi kan kita ikhtiar je mana yang mampu kan.. kalau aku ni yang duduk kat kampung mmg banyak petua pantang larang semua... tinggal lagi kita ni nk ikut atau tidak.. =)

8 comments:

Arissa Zoela said...

kesian nye...arissa dulu masa umo dlm sebulan tu asyik nangis2 jugak...rupanya perut kembung..bg colic drop tak jaln2 gak.bwk p jumpe bidan..dia ckp mcm ada 'berketul' angin kt perut arissa..dia urut2 lena plak dia tido dr tgh hari sampai petangnya...sbb mlm tu tak tido asyik nangis..huuhuh..mak dia tumpang nangis skali lah...hehe.

dhia fitriah said...

baby mcm ni la kan, ada je yang x kena.. kita ni yang susah hati.. betul lah, anak kita nangis, kita pun sama nangis.. sedih..

Naura said...

hope dhia dah ok yer...
jom folo dan tgk tudung serta shawl cantik kat cni!http://butiknaura.blogspot.com/

Deqna said...

baguslah dhia dah ok.. ye tak ye jugak baby pun leh terkehel gak kan..bila salah dukungannya..

dhia fitriah said...

naura, thanx..
ok i will.. :)

dhia fitriah said...

deqna : alhamdulillah dah ok.. haah mmg akan terkehel kalau cara dukungan x betul..

Softtouch [Hanim] said...

alahai ketinggala sy yg dhia comel ni sakit yer..minta maaflah awk sy xmasukkan dlm blog lust lagi...sian nya dia..

sy kan awk mmg xreti psl pntang larang nie..tau sikit2 jerlah yg basic2 nie..pasal bb terkehel ke apa mmg xtau..pasal urut oleh tok bidan ni mmg sy xtau mak sy pun xbg tau..share lah apa2 petua tu kat blog..

dhia fitriah said...

kak hanim, dhia x sihat je rupanya terkehel.. x kisah pun kak =)

hmm arwah nenek kita dulu tok bidan, sebab tu saya banyak tahu pantang.. insyaAllah akan d share.. sharing is caring :p

Dhia Fitriah

Lilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Afiq Danial

Lilypie Kids Birthday tickers

Kami Hidup Sebumbung

Daisypath Anniversary tickers