Followers

Tuesday, 28 June 2011

Alhamdulillah Dapat Anak Buah Baby Boy

Tarikh 28/06/2011 jam 1.45 pagi, akak iparku (wife abg aku) telah selamat melahirkan baby boy.. Normal.. Berat baby 2.8kg.. Tapi tak dapat tengok muka baby lagi sbb dia bersalin di JB.. 

Dah 3 org lah cucu mak n ayah aku.. 2 puteri, 1 hero.. Wah meriahlah ye raya tahun ni.. Angankan Dhia sorang tu kt rumah dah buat meriah. ni kan pulak ade 3 orang.. Tapi, bertambah jugaklah duit raya tahun ni keluar.. Budget pun makin tinggi ni..Maklum saje, anak saudara belah suami aku ada 12 orang.. Pehhhh 12 org tu.. Ditambah dengan adik ipar aku sorang (nasib baik suami ade sorang je adik).. Oh ye, adik suami aku baru 11 tahun umurnya.. Jarak 13 tahun taw dengan suamiku.. No wonder lah suami aku tu manje lebih dgn mak dia.. Haha!! 

Anak saudara belah aku da ada 2 org.. Adik2 aku yang masih bersekolah ada lagi 4 orang.. Ramai jugak.. Fuhhh.. Oh anak sendiri tidak akan dilupakan n semestinya akan dapat lebih.. =)

Oh tak sabar nak tengok muka baby boy baru ni.. Cant wait!

Eh Dhia pun tak sabar nak tengok baby ye! Dapat kwn lagi ye kamu.. 

Monday, 27 June 2011

Permainan Budak Zaman Sekarang

Dulu mase aku budak2 lagi, selalu main teng2 je kt tepi rumah dengan budak2 kampung.. Tu dah kire paling best la tu.. Then main lumba2 basikal keliling rumah.. Ade jugak permainan batu seremban.. Eh byk lah..

Tapi zaman skrg? Susah ok nk nampak budak2 main permainan macam tu skrg.. Tak gerek katenye.. Adik aku pun tak pandang lah teng2 ni semua.. 

Jangan kata budak2 je.. Baby2 pun dah demand.. Permainan nak yang mahal2.. Bg permainan biase tu cpt je jemu.. Mcm anak dare aku tu.. Cer try lah bagi permainan yg mmg untuk baby2.. Kompom main sekali dua je lepas tu dah jemu.. Mase mule2 beli je dia teruja n jakun.. 

Handphone ibu jugak jadi mangsa

Tapi cer try ko bg handphone kt dia.. Laju je dia capai.. Tak payah ko bagi la, dia nampak je handphone aku atau ayah die kat atas lantai ke atas sofa ke atas meja kecik je, laju2 dia nk amek.. Bila tak bagi, dia buat drama nangis2.. *pitam*

Kecik lg dah demand.. Kot dah besar esok ni, mintak permainan ape? Silap2 nak main lumba motor.. Oh scary! Haha!!

Bedak ibu jugak yg jd mangsa =p

Kalau nampak ibu solek sikit2 ke bubuh bedak ke kt muka, kompom jugak laju2 nk mintak.. Mmg budak zaman skrg ni lebih hebat.. 

"Saye baby lg, tak boleh nk solek2"

Cer cari baby yg baru lahir yg berbedung selalu.. Ade? Susah ok nk jumpe skrg ni.. Tu baby baru lahir pun dah demand tak mo bedung2.. Same je anak aku ni dulu.. Fuhhh!

Friday, 24 June 2011

Pose Paling Manja


Ni salah satu pose Dhia yang paling aku suka.. Siap buat wallpaper kat handphone aku.. Somel! (erkk somel ke?) =p

Pic ni diambil masa hari bapa yang lepas 19 Jun 2011.. Makan kat Medan Ikan Bakar Sabak Awor.. 

Dia Yang Ku Sayang


Bukan aku je, tapi suami aku, mak2 aku, ayah n abah aku, kakak2 aku, abang2 aku, adik2 aku.. Ye, siapa lagi kalau bukan anak aku sorang ni ha.. Dhia, untuk taw kamu ni sayang.. Semua org syg betul kt kamu taw.. Menjeles ibu mcm ni..

Tp bila dah semua sayang dia, dia pun jadi manje lebih.. Tinggal kejap sorang2 pun tak boleh dah... Susah kalau aku tinggal berdua je dengan dia.. Susah yang mana nk mandi, nak berhajat besar n kecik pun susah.. Nak masak nak basuh baju pun susah.. Letak dalam walker pun tak mahu walhal ibunya cuma masak je tu.. Tetaplah dia menangis bersungguh2 sambil tarik kain atau seluar ibu.. 

Manja sgt pun susah.. Ape pun tak dapat buat.. Kalau dah asek nak berdukung nak mengendeng kat kita, payah jugak kan? 

Dia nak kita duduk tengok dia bermain je.. Kalau letak dalam walker pun kita kena main sorok2 dengan dia.. Kita menyorok, dia cari.. Clever betul.. Tapi kadang2 geram sbb nk buat kerja mmg takkan dapat lah.. Kecuali kalau dia dah tido.. 

Kalau ada tetamu datang mengejut ke rumah aku la, kompom pengsan.. Bersepah woo rumah aku.. Lama kot dah tak menyapu.. Cmne nak sapu? Hujung minggu je waktu yang ada.. Tapi kadang2 pun tak sempat.. Cmno? Baru anak sorang kan.. Kalau dah 2-3-4-5-6 orang, kompom tongkang pecah lah rumah aku nanti.. =p

*Eh2 sampai ke angka 6 pulak kan.. Haha!!*

Thursday, 23 June 2011

Angkat Kaki Ke Senam Kempis Perut?

Mcm2 aksi anak dara kesayangan aku sorang ni skrg.. Gelagat dia sentiasa mencuit hati kami suami isteri.. Penat seharian bekerja pun hilang bila layan gelagat dia.. Seronok ye ada anak ni! Alhamdulillah aku dapat menikmati menjadi ibu di usia muda.. =)

Asal? Nak kena pijak? *wooo garangnye* =p

Lately, Dhia gemar sgt angkat2 kaki.. Tapi tidaklah dia dok isap jari kaki dia tu.. Cuma main angkat2 kaki je.. Kalau pakai stokin pun sama jugak tetap nak bermain angkat2 kaki.. 

Kaki dah lah gebu, halus mulus.. Gerammmmm... Ni esok kalau dah pandai jalan, kompom lah ibu kena bersihkan kaki dia je kan.. =p

Jemput Minum Semua


Jemput minum auntie2 uncle2 kakak2 abang2 semua.. Hehe.. 

Ok itu lakonan dari si kecik ini.. Cawan tu tak ada air pun.. Dia ambik cawan kat termos dia.. Si kecik ni mmg tangan pantas je mencapai apa2 barang.. Nasib baik termos tu tak pecah.. Mungkin dia selalu nampak ayah ibu dia selalu minum air guna cawan, dia jadi faham kot kegunaan cawan tu..

Budak2 zaman skrg bijak sungguh kan.. Tak menahan tengok gelagat dia yang semakin hari semakin banyak akal.. =)

Monday, 20 June 2011

Kecik2 Dah Kedekut

Buntang sampai mate tu taw

Anak dare aku ni mmg lah kalau ada makanan ke barang ke duit ke kat tangan dia, org lain nak amek mmg dia akan mengamuk lah.. 

Nyum2 sedapnye

Mcm minggu lepas, dia dok sibuk nak jagung.. Tok mak dia makan pun dia sibuk nak jugak.. Balik rumah, aku makan pun dia dok mintak padahal kat tangan dia dah ada.. Haizzz


Bukan pandai makan pun.. Dok isap je air rebusan kat batang jagung tu je.. Muke die punyalah happy mcm dapat makan kepsi gamaknye.. 

Aksi bile ibu curi jagung dia

Tapi bile ibu mintak, dia dah kedekut tak nak bagi.. Siap nangis bila ibu dia amek dari tangan die.. Kecik2 lagi ni.. Haippp!! Nanti ibu babap montot tu taw!! Over taw!! Kecik2 baby2 lagi dah kedekut.. Ibu tak ajar pun mcm tu.. 

Sungguh2 punye nangis

Mmg lah dia masih baby, tapi dari skrg lah kena ajar dia supaya jangan kedekut.. Mcm ade la anak sorang hamba Allah ni, umur dah 3 tahun tapi kedekut nauzubillah.. Asalnya mcm ni lah, dari baby dia tak bagi org amek apa2 dari tangan dia, so membawak ke besar ha.. Aku tak nak mcm tu.. Nanti org2 ckp aku yang ajar kedekut.. Ish tak mo di cop mcm tu.. 

Bila da bg balik n ibu ckp "Mintak sikit", ni lah aksinye =p

Ok, ada video jugak.. Comey ok Dhia ngamuk2 tak nak bagi ibu jagung dia.. Siap dengan kaki bagai.. Bijak! =)

video

Friday, 17 June 2011

9 Purnama Usianya

Tengok tajuk.. Tetibe guna purnama bagai kan.. Nk klasik sikit.. Hehe.. 

Ok, hari ni 17/06/2011 genap usia Dhia 9 bulan.. Sungguh, aku tak rasa mcm dia dah 9 bulan.. Sekejap sgt masa berjalan.. Sempena 9 bulan usianya, aku nak list kan perkembangannya.. Check it out :



  • Mulut makin becok.. Dlm kereta mmg suara dia saja akan kedengaran.. Radio pun kalah kot.. =p
  • Semakin manja.. Tapi, manja lebih dgn ibu.. Dgn ayah dah kurang.. Mungkin ayah kerja sampai malam? Kdg2 ayah balik keje, Dhia dah tidur.. Sob3
  • Tak boleh di tinggal walaupun sekejap kalau dia berseorangan.. Kdg2 aku nk mandi pun terpaksa tumpang rumah mak mertua.. Mcm2 anak aku ni..
  • Masih makan bubur nasi.. Pernah try bagi nasi lenyek tapi dia tak suka..
  • Minum susu semakin kuat.. 1 malam aku boleh bangun bancuh susu dia sampai 3-4 kali.. 
  • Dah mula nak angkat bontot mcm nk merangkak.. Clap clap clap!!
  • Dah start nak belajar berdiri.. Kdg2 ibu pun dia nak panjat untuk berdiri.. Tapi masih fail.. Takpe syg, cuba lagi ye!
  • Berat = 6.4 kg.. Menyedihkan.. Sebab hari tu dia demam + sakit mulot tak nak makan.. Graf dah tiba garisan kuning ni.. Next month timbang lagi.. =(
  • Dah pandai nak pujuk baby nangis.. Kalau sepupu dia yg umur 2 bulan tu nangis, dia akan dtg kt kaki baby tu n pegang lepas tu dia akan "babababababa" <------- ibunye tak faham dia ckp ape!
  • Kalau sepupu dia tu kat dlm buai, dia yg sibuk2 nk enjut.. Kecik2 dah pandai.. Sebab auntie dia lah ajar letak anak patung atau bear dlm buai dia n bagi dia enjut.. Clever sungguh!
Ok, itu saja buat mase ni yg aku ingat.. Kalau ada yang tertinggal, aku akan update.. =)


To Dhia Fitriah syg, semakin kamu membesar, semakin ibu jadi takut.. Bila awak dah jadi remaja, bertambah ibu takut.. Tapi, ibu akan cuba mendidik kamu sebaik yang mungkin.. Jadi anak yang berguna ye syg.. Ibu, ayah, tok mak, tok ayah, nenek, atok, allz ur auntie n uncle love u very much syg.. Muahh!

Wednesday, 15 June 2011

Mengekek-Ngekek Bila Di Agah

video

Minggu lepas punya video.. Main agah2 dgn si comel ni.. So cute ok dia mengekek2 ketawa.. Alololo.. 

Syg, ibu makin hari makin jatuh cinta dgn kamu! Muahhh!!

Membebel!

video

Fine, ayah Dhia ckp pangai membebel Dhia tu dtgnya dari aku.. Haha!! Aku kuat membebel bersebab je uolls bukan saje2 membebel taw. 

Tapi Dhia punya bebelan lebih comel dan mencuit hati.. Hehe!

Tuesday, 14 June 2011

Seksi Tak?


Pic semalam.. Baru lepas mandi.. Saje buat gitu.. Walaupon rambot alahai brape helai je.. Hihi!! 

Seksi tak anak dare saye? =p

Baby2 ni seksi takpe lagi.. Esok dah besar kalau seksi, mahu ibu piat telinga tu.. 

Friday, 10 June 2011

Tetaplah Kidal



Rasenya aku dah ajar anak dara aku ni banyak kali supaya use right hand kalau pegang makanan.. Tapi korang tengok, tetaplah use left hand.. Mmg lefthanded betul kan.. Follow nenek sebelah ayah dia la kot.. Mak mertuaku itu mmg seorang yang kidal..



Kalau kita bagi apa2 pun dia akan hulur tangan kiri.. Ish tak sopan lah sayang.. Jenuh kot ibu dah ajar amek barang pakai tangan kanan.. Takpe, perlahan2 belajar ye..

Wednesday, 8 June 2011

Dhia dan Abg Sepupunya


Name je 'abg' sepupu tapi Dhia yang lahir dlu.. Pangkat tetap abg sepupu.. Baby ni namenya Muhammad Aqif Aiman Bin Mohd Norman.. Mak aii name baby zaman skrg.. Panjang2 kan.. Baby boy ni dah menginjak 2 bulan dah usianya.. Tapi badan dia, tengok je lah tu ha, Dhia pun kalah.. Atau sebab anak aku ni mmg kecik badannya? Hehe

Dhia menggeram ok tiap kali jumpa abg sepupu dia ni.. Eh bkn bila jumpa abg sepupu dia ni je tp kalo jumpa mana2 baby.. Tak sedar dia pun masih baby.. Nampak baby je geram pastu nak tarik kaki tangan baby tu.. Ish.. Siap nak tarik telinga n hidung baby tu taw!! Mungkin dia pk anak patung bergerak kot.. Haha!!

Makin lama makin bijak akal.. Syukur.. Bulan ni nak masuk 9 bulan dah.. Oh! Dah besar dah kamu syg! =)

Syukur Alhamdulillah.. Dhia Dah Sembuh

Puteri tersayangku dah pun sembuh dari sakit mulut.. Dan yang buat aku gembira, dia dah start makan kembali.. Hampir seminggu dia refuse makan.. Kasihan anak ibu.. Dia nak makan tapi disebabkan mulut yang sakit tu menyukarkan dia untuk makan.. Dhia mmg suka makan.. Mcm ibunya ni.. 

Skrg ni kita bagi apa je dia nak makan taw.. Tapi taklah sebarangan.. Baby lagi kan.. Pemakanan dia masih lagi dalam pemantauan.. Means tak boleh makan makanan yang tak sesuai untuk baby.. Hey, bukan aku kedekut ok tapi usus baby masih belum matang.. Sebab tu lah baby bawah 6 bulan hanya memerlukan susu je.. Sebab usus dia masih belum matang.. Mcm mana dia nk mencernakan makanan tu kan.. Tapi mase Dhia umur 5 bulan ++ aku dah bagi makan.. Takpe kot? =p

Ok, tentang mulot Dhia yang dipenuhi putih2 tu.. Aku ada refer doktor lagi.. Doc ckp itu berpunca daripada susu.. Susu tu lekat dalam mulut dan menyebabkan jadi putih2 tu.. Mcm kulat.. Benda tu berkuman.. Sebab tu Dhia kena ruam yang agak teruk kat montot dia.. Rupanya doc ckp kuman2 tu masuk ke usus dan keluar menjadikan montot tu ruam.. Begitulah lebih kurang.. Baru ku mengerti.. No wonderlah Dhia boleh kena ruam secara tiba2.. Sebab dia tak pernah kena ruam teruk mcm tu.. 

Lepas ni kena berhati-hati.. Kesian Dhia.. Lepas minum susu je kena bilas guna air masak.. Maknanya kat sini, lepas bagi dia minum susu, kena bagi dia minum air masak pulak.. Cara ni dapat mengelakkan daripada terjadinya kejadian yang sama.. So skrg mmg aku akan bagi Dhia minum air masak selepas minum susu.. =)

Thursday, 2 June 2011

Kesian Gugurl Saya


Pic Dhia malam tadi.. Lena je dia tido.. Tapi bila tengok dalam mulot dia, kesian sgt3.. Mcm nk je ambik penyakit tu n biarlah aku yang rasa.. Tak sanggup aku melihat anak aku berkeadaan begitu.. Memanglah dia tak 24 jam merengek.. Ada masa-masanya je dia merengek.. Contohnya mcm bila nak bagi makan.. Sebelum ni, Dhia suka sgt makan bubur atau apa saja yang ibu dia suap bagi dia.. Tapi tidaklah makanan yang tak sesuai untuk baby.. Tapi skrg, lepas mulot dia sakit ni, dia da tak mahu makan.. 

Baru seminggu tapi ramai org dah perasan Dhia dah kurus, dah tak tembam.. Sedih aku bila ada org tegur mcm tu.. Dhiasakit mulot, bukan sebab aku tak bagi makan.. Nak jugak paksa dia makan tapi mungkin pedih sebab tiap kali nk suap dia akan menangis.. Mcm kita kena ulser, pedih kan.. Kesian anak aku..


Dhia a.k.a Adik, ibu doakan semoga Adik cepat sembuh ye.. Supaya Adik boleh makan mcm selalu.. Adik kan suka bubur ayam.. Ibu akan berusaha untuk menyembuhkan sakit mulot adik tu.. Berhabis wang ringgit pun tak kisah.. Demi kamu sayang.. Sedih hati ibu lihat kamu mcm ni.. Sob3

Aku EMO!!

Geram!! Kenapa ada manusia yang berhati binatang?? Sanggup buang bayi dari tingkat 5.. Nauzubillah... Astagfirullah.. Mengucap panjang aku bila aku baca berita ni.. Hati aku ni jangan ckp lah ye, mcm nk kasi penampar + terajang maut kat org yang sanggup melakukan perkara terkutuk tu.. 

Tak dapat aku bayangkan kalau bayi tu dicampak hidup2.. Mcm mana agaknya.. Ya Allah......... Kenapa ada manusia mcm ni di muka bumi ni.. Binatang pun tahu sayangkan anak... 

Tu belum lagi yang mendera anak.. Baru 9 bulan dia hidup, akhirnya mati kat tangan ibu bapa sendiri.. KEJAM!! KEJAM!!! Tak ada rasa belas kasihan ke pada bayi tu.. Aku ni bila anak aku nangis sebab demam, aku dah rasa sedih.. Aku berdoa semoga sakit tu kena pada aku jgn pada anak aku.. Tapi kenapa mereka tergamak buat mcm ni.. Apalah dosa bayi tu.. 

Ingatlah, negara ni ada undang2.. Tak akan terlepas dari hukuman dunia.. Akhirat kelak pun tak akan terlepas.. Anak tu amanah dari Allah.. Kenapa mensia2kan bila dah ada.. Kalau tak nak pun, letak kat rumah org atau tempat yang selamat.. Kenapa mesti buang dalam sungai? Dalam tong sampah? Dalam mangkuk tandas? Dalam longkang? Kenapa????

Emo sangat aku hari ni.. Mmg akan EMO bila baca berita2 mcm ni.. Bertambah sedih bila yang melakukan perbuatan ni kebanyakkannya org melayu n beragama Islam.. Mana melayu kalian? Mana Islam kalian? Kenapa tunjukkan contoh yang tak baik? Malu bila bangsa lain bercakap ttg isu ni.. MALU!! Dah buat dosa dgn berzina, janganlah ditambah dosa yang ada.. Ya Allah.. Menitis airmata ni bila aku kenangkan bayi2 tersebut.. Sesungguhnya, SYURGA lah tempat kamu... Amin!

Dhia Fitriah

Lilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Afiq Danial

Lilypie Kids Birthday tickers

Kami Hidup Sebumbung

Daisypath Anniversary tickers