Followers

Friday, 28 January 2011

Rocker Baru

Disebabkan si kecik motak tu skrg suke jerit2 bila baring lame2, maka ayahnya belikan rocker untuk dia.. letak dalam tu kalau kita nk buat keje rumah, senyap lah.. tapi kejap je senyapnye.. lepas tu boring lagi, jerit lagi.. hai lah anak, anak..

comotnya anak ibu ni

bagi je mainan tu senyaplah dia

tapi ni lakonan je u ollsss

Betul, mmg anak aku ni cepat bosan kalau duduk lama2 di 1 tempat.. mak aku skrg pun ckp dah susah nak tinggalkan buat ape2 keje nanti dia akan menjerit2 minta didukung.. pandai wooo si kecik ni nk menarik perhatian org supaya duduk sebelah dia je..

Anak aku ni mmg kalau tak nampak org kat sebelah dia, mmg kompom lah menjerit2.. cer kalau tengah menjerit tu ko cpt2 dtg duduk sebelah dia, terus senyap..

Oh ya, Dhia dah pandai mengiring tapi masih belum boleh pusing.. berat kat bontot dia.. lagi satu, fail dekat tangan.. hehe.. best kan tengok anak membesar depan mata.. sekejap je dah besar anak ibu ni..

Esok majlis akikah Dhia, hari ni dah start bz di rumah.. haizz..

Thursday, 27 January 2011

Kena Buli Lagi

Dhia kena buli lagi oleh ibu.. hehe.. boring je muka dia kena buli.. kesian.. haha!!

muke pelik

dah mule tak selesa

ok diam semula

sampai senget2

lame2, bosan

Biaselah kan kalau ada anak perempuan mmg mcm ni, ada je yang nak dipakaikan sampai anak naik rimas.. hihi!! anak sulung lah katakan..

Ok sarung tu aku beli dekat BP Mall masa ahad lepas, murah je.. RM10.90.. ada mcm2 pattern.. tapi aku belikan yang rabbit ni.. ade jugak yang ade patung hello kitty, cute jugak.. rambang mata tengok.. yang tertutup penuh pun ade jugak.. ade sape2 nk suruh aku belikan ke?? hehe

Budak Kidal

Anak aku ni esok dah besar mesti kidal.. kecik2 dah kidal dah..

tgn kanan tu mmg menggenggam je

kan?

ammmmmm

Tak tahulah mcm mana boleh kidal.. kalau kita bagi barang pun dia akan capai dengan tangan kiri.. mungkin ikut nenek dia sebelah suami, mak mertuaku itu mmg kidal..

Dhia ni kalau dah pegang barang di sebelah kiri, maka automatik tangan kanan dia mcm dia tak reti nak gunakan.. mesti akan menggenggam je tangan tu..

Persoalannya, akan kidalkah anak aku ni sampai ke besar? tapi walaupon kidal, tetap comey.. aku mmg suke org yang tangan kidal ni.. terutama kalau tulis pakai tangan kidal, mcm teruja je.. sebab lain dari yang lain kan.. =)

Tuesday, 25 January 2011

Oh Yeah.. Mari Senam Molot..

Ini budak kecik dah pandai main2 molot rupe gitu.. geram betul! meh tengok!

video

geram wooo.. bile kite show je video ni kat dia, mesti dia akan senyum2.. mesti dia tahu "oh ni aku.." haha..
bila kita bagi puting dia tu dia akan hisap sekejap lepas tu bukak balik.. belum pandai menyembur air liur lagi.. tapi air liur mmg meleleh keluar je.. tak tahu lah masa pegnen dulu tak dapat makan apa.. sudah tak comey bila air liur meleleh.. haizz..

Mainan Baru Dhia!!

Hoyehhhh.. kan ade aku ckp nak beli toys untuk Dhia kan.. tapi kan bukan beli toys u ollssssss.. haha!! sebenarnya belum ketemu lagi toys yang sesuai.. jadi, belilah ini untuk dia..

ini untuk pertumbuhan gigi.. sgt lembut.. tapi Dhia belum pandai pegang sgt..

ini duck.. ade bunyi2..

Dhia suka wooo dgn ini duck.. sebab ade bunyi2.. merangsang minda baby betul lah.. kalau yang teether tu dia kurang minat coz susah nak pegang..  tapi dia suke giget2 pastu buat suara marah + geram..

Tak sure lah bila nak pergi beli toys dia.. bz lah mggu ni.. ha nak tahu tak apa yang di bz kan? sabtu ni nak buat akikah Dhia.. hihi!! so skrg adalah sgt bz ye u ollssss.. nanti buat entry khas untuk majlis akikah Dhia ni nanti..

Monday, 24 January 2011

Selsema Dan Batuk Telah Menjangkiti Dhia

Kan saye ade ckp yang saye demam + selsema + batuk.. dan perkara yang paling saye bimbangkan telah pun terjadi.. ye, Dhia telah dijangkiti virus selsema + batuk saye!

Nasib baik dia tak demam.. kalau tak, lagi haru rasenye.. start selsema + batuk hari sabtu.. malam tu pergi makan asam pedas dengan family mertua + ipar duai semua.. balik rumah je Dhia ok lagi, dia terus tido sebab kepenatan.. then pukul 1.30 pagi, dia tiba2 je bangun dan gosok2 muka dia semua.. lepas tu dia jerit marah.. rupanya hidung dia tersumbat!

Ambik penyedut hingus tu, tapi tak ada apa yang keluar.. ambik minyak pulak sapukan kat dada, belakang badan dan tapak kaki dia.. tapi masih jugak begitu.. dia nangis tapi lite2 je.. mata dia mengantok nak tido tapi susah bernafas.. baby kan.. mana dia tahu nak bernafas melalui mulut.. yang dia tahu nangis sebab hidung tak selesa.. sedangkan kita kalau hidung tersumbat je mcm mana rase.. kesian anak aku..

Dah letak minyak semua, aku bagi dia bau minyak angin tu kat hidung dia.. supaya dia rasa selesa sikit.. pukul 3 pagi jugak baru dia dapat tido.. tu pon lepas aku tolong bukakan mulut dia.. tapi dia mmg tak pandai bernafas ikut mulut.. aseklah nak ditutup mulut tu..


budak yang merajuk dengan ibunya..

Esoknya bawa pergi jumpa doktor.. alhamdulillah tak ada apa2.. dia cuma selsema dan batuk je.. tak demam.. paru2 pon ok.. alhamdulillah.. balik rumah je bagi nenen terus bagi ubat.. tapi susah wooo bagi dia mam ubat.. mengamuk.. tangan kaki semua naik.. lepas tu dah masukkan dalam mulut dia, terus sembur.. last sekali, menangis.. mcm kena cubit je menangisnya tu..

Pagi tadi tengok ok dah selsema dia.. ada sikit lagi.. hingus pon dah tak ade dah.. malam tido pun ok takde tersumbat pun hidung dia.. alhamdulillah.. cepat sihat ye sayang!!

Thursday, 20 January 2011

Barang Mainan Dhia



Ini barang2 mainan Dhia.. yang itik tu lembut, kalau dia gigit2 pon tak sakit.. itu untuk pertumbuhan gigi.. kan kalo gigi nak tumbuh, gusi rasa gatal2 kan.. ha bagi je itik tu, terus nak masuk dalam mulut sambil di gigit2 lepas tu buat suara geram.. itik ni aku tak beli tapi hadiah masa Dhia lahir dulu.. ada dalam hamper..

yang warna-warni tu pulak aku beli dekat Save & Save, murah je.. mainan ni aku gelar "Colourful Cow" sebab ini lembu ade 3 warne.. Dhia sangat suka dengan ini permainan.. mungkin sebab bentuknye dan juga sebab warnenye yang menarik hati dia.. kalau digoncangkan pulak boleh mengeluarkan bunyi bising.. baby kan suka tengok benda2 yang colourful kan..

dua barang ni mmg barang permainan dia kat rumah.. kat rumah tok maknye pon ade gak tapi tak snap pun pic mainan tu.. yang kat rumah tok maknye yang ade loceng tu boleh bunyi2 kalau digoncangkan.. tapi tu Dhia tak berapa pandai pegang, besar sikit berbanding 2 barang mainan dia ni..

hujung minggu ni nak carikan dia toys pulak.. harap dapat jumpa yang berkenan di hati Dhia.. sebenarnye maknye ni yang cerewet, kalau maknye tak berkenan, konon2 maknanye Dhia pun same tak berkenan.. haha!!

Wednesday, 19 January 2011

Budak Ngantuk





 Ini memek2 muka budak mengantuk tapi sangat susah nak tido.. bila dah ngantuk sangat, jadilah mcm ni.......

menangis..

alololo siannye anak ibu ni.. meh nenen meh..

Happy 4 Months Old

Isnin lepas 17/1/2011 genap usia Dhia 4 bulan.. tapi disebabkan line internet tak ok, maka tak dapat nak buat entry.. sekejap je mase berlalu.. dah 4 bulan dah anak aku.. ok meh aku sort listkan ape yang Dhia dah pandai bila dah 4 bulan ni..

  • Dah pandai capai ape2 benda yang berdekatan dengan dia
  • Dah pandai mengiring dan pusingkan bontot tapi fail di bahagian tangan.. tak boleh nak balikkan tangan tu.. kalau tak, konpem dah boleh meniarap dah.. takpe sayang, slowly ye..
  • Sangat suka air masak!! dah start bagi minum air masak sejak dia 3 bulan..
  • Pandai borak.. bile borak dah bukan yang borak bahasa baby tu.. ni dah sampai tahap jerit2 dah.. fuh!
  • Kuat menyusu.. tak sempat nak penuh breast aku ni taw..
  • Suka didukung tak suka dibaringkan.. mesti jerit2 kalau baring lame2..
  • Suka bila naik kereta.. suka tengok pemandangan luar..
  • Gusi dah start gatal sebab dah menggigit sekarang.. semua benda dia nak gigit2..
  • Paling suka kemam tangan dia tu.. masukkan dalam mulut tu sampai termuntah..



ini budak kesayangan saye

Ape lagi ek? ade lagi tak yang tertinggal? kalau ada, akan di update ek..

Cerita tentang demam dan MC

Hai3.. bersiaran kali ni dengan mood demam..

ok, saye adelah demam.. srot srot (sedot hingus).. kesian saye.. eh! kesian jugak pade Dhia sebab bila ibunye demam, air susu adelah tidak sedap.. aseklah merengek je semalam.. kite sumbat je nak bagi susu tapi dia refuse.. aku suspek mesti susu jadi tak sedap bile badan kita demam..

kalau dia isap pon mulut dia akan bising.. ek ek ek.. selalunye x pulak begitu.. ape boleh buat sayang.. ibu tak mintak pun nk demam ni.. alhamdulillah hari ni demam dah kebah.. tinggal lagi selsema dan batuk tu je nakal tak mahu kebah2..

batuk menggila ko tahu.. batuk yang jenis tak berkahak tu.. masyaAllah kering gile tekak aku ni rasenye.. sakit perit pedih sangat bile batuk tu.. tekak sangatlah gatal.. mcm nk ambik air panas menggelegak tu terus minum.. bagi mati semua kuman tu..

semalam ambik MC.. dapatlah 1 hari.. nasib baik tak kena cucuk montot.. haha!! itu doktor ckp aku demam biase je so tak perlu cucuk mencucuk.. suhu agak tinggi lah jugak.. 38.2 darjah celcius.. dulu mase belom ade anak, demam sikit dah mengada-ngada tak boleh buat ape2.. cume baring depan tv.. kalau boleh nak makan minum buang air semua kat situ sebab malas nak bergerak.. ye lah, bila demam, kepala pun pening maaaa..

tapi since ade anak ni jangan harap lah ko dapat buat gitu ye.. terus kena seligi dengan laki.. muahaha!! tidaklah begitu.. asben saye bukan jenis mcm tu ye.. ye lah kan, tak kan ade anak kecik ko nk baring je depan tv tu.. sape nk mandikan tidokan dia semua.. ish sungguh tak mitahli taw kalo mcm tu.. walaupon pening2 ni kan tetap lah layan anak dengan baik.. tapi bila kite tak sihat lah anak pun sama meragam kan.. mencabar kesabaran jugak lah semalam.. tapi sabarkan hati jugak..

sudah lah demam, makan ubat terus mengantuk tahap gaban.. datang anak sedare buat bising dekat rumah kite.. terus hati panas.. main jeling2 je dengan budak2 tu tapi langsung tak jalan.. siap nyanyi2 buat konsert free.. hampeh sungguh.. sudahlah tu, bila kita tido boleh kejutkan kite sambil goyang2kan badan kite suruh kite bangun.. dengan anak aku sekali terbangun.. kalau adik aku yang buat tu konpem dah makan pelempang dengan aku.. tak hormat privacy org lain.. agak2 lah kan kite tido, tak sihat, jangan lah bagi anak menyeberang rumah kita.. nak masuk boleh tapi jangan lah bising.. anak aku nak tido pun susah.. nasib baik aku keje, anak pun mak aku yang jaga.. kalau aku tak keje, hari2 anak aku tak boleh tido agaknye..

eh melalut pulak.. haha!! nak komplen jugak tu.. eh mesti.. ok berbalik pade cerite demam.. hari isnin malamnye tu aku dah pergi klinik panel company aku keje ni.. doktor tu nak bagi MC tapi aku tak mau alasan nak jadi pekerja rajin di awal tahun.. tapi akhirnye pagi selase tak boleh bangun jugak.. terus pergi klinik KK pulak mintak MC.. dapatlah 1 hari.. jadilah tu.. untuk sembuhkan demam aku ni kan.. makan ubat terus alhamdulillah ok.. sekarang masih batuk + selsema + pening.. tapi boleh bertahan lagi.. tak mahu lah cuti lame2.. minggu depan nak cuti lagi.. sebab ape nk cuti?? later2 aku ceritekan..

itu saje laporan hari ni.. sekian.. =)

Budak eksen




Ini budak eksen.. sebab dia tak nak layan ibunya yang sibuk nak tangkap gambar dia.. tapi dia tetap syok dengan tv..

geram betul.. eee rase nk giget2 je.. sekarang mulut dah pandai bising.. oh ye, isnin lepas genap usia Dhia 4 bulan.. nanti buat entry khas untuk dia 4 bulan ni.. =)

Saturday, 15 January 2011

Angkat-angkat kaki

Dhia sekarang kalau dibaringkan asek lah dok angkat-angkat kaki dia tu.. haizz.. kita yang tengok kita pulak yang rasa penat.. mmg kegemaran dia buat gitu.. tapi sgt somellllllllll.. geram...


see kaki tu macam mana

ini kesayangan saya

mari kita buat senaman kaki

Kegemaran dia sekarang ni selain angkat-angkat kaki mcm tu ialah mengiring dan masukkan jari ke dalam mulut.. oh sampai muntah wooo dia dok masukkan jari-jari comel dia tu ke dalam mulut.. haizz sayang ni.. ni kalau dah boleh capai barang-barang, konpem semua pun nak masukkan dalam mulut jugak..

Sepupu Dhia ---> Nur Farisya Maisarah

Nur Farisya Maisarah Bte Irwan Azmin

Ini sepupu Dhia.. anak kepada abang aku.. fuhhh panjang betul nama.. habis lah sape2 esok nk kawen dgn dia.. hihi!! beza 2 bulan je dgn Dhia.. tapi badan Sarah ni sgt bambam.. berat dah cecah 8 kilo.. Sarah lahir pada 10/07/2010.. awal 2 bulan dia lahir dengan Dhia..

Ini budak bambam makan biskot Rusk's.. susu pon dah campor dengan FM.. tapi badan dia mmg bambam sgt.. lenguh tangan aku dukung dia.. kalah Dhia mcm ni.. fuh3!!

Pandainyeeeeee

Yeeeaaaaaaaaahhhhhhhhhhhhhhhh (sambil lompat bintang)
Dhia dah pandai mengiring..
tapi belum lagi pandai nak meniarap sendiri..
badan dan bontot dah boleh pusing tapi fail kat tangan..
takpe sayang, usaha lagi..
cayok cayok!!

p/s : will upload the pic later.. =)

Friday, 14 January 2011

Habis laaaaaaa

Aduh.. abes lah.. nk mintak tolong sgt2 ni.. sape ade petua mcm mane nk bagi lebatkan rambut? sekarang ni rambut aku sangat menipis sebab gugur.. setiap kali sikat mesti banyak yang gugur kat sikat tu.. adehh.. da 3 kali tukar syampu anti hair fall tapi same je jugak.. Dove, Pantene dan Rejoice.. sekarang guna Head & Shoulders pulak.. kalau x berkesan jugak tak tahu dah..

tolong bagi sesiapa yang ade petua tradisional, sila kongsikan bersame.. risau ni takut botak.. matik lah kalau berterusan gugur rambut ni.. =(

Monday, 10 January 2011

Habuk Di Sana Sini

Fuhhhhhhhhhhh....
berhabuk sudah......
lamenye tak update blog...
walhal punye byk cerite...
later2 kalo aku tak bz aku cerite..
now bz sikit..
erkkk
see u next week..
wah begituuu..
terus next week ekk...
tak2..
just kidding..
hehe..

psssttt, walaupon tak sempat update blog, tapi masih lagi rajin terjah blog korang taw.. =)

Dhia Fitriah

Lilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Afiq Danial

Lilypie Kids Birthday tickers

Kami Hidup Sebumbung

Daisypath Anniversary tickers