Followers

Friday, 22 April 2011

Antara Anak Aku Dan Anak Ko Mmg Lain Ok!

Walaupon Dhia dah berusia 7 bulan, tapi berat badan dia baru 5.9kg.. Mase dia admit masuk wad tu pun doc pelik kenapa berat dia mcm baby umur 3-4 bulan.. Ye Dhia mmg susah nak naik berat sejak umur 4 bulan.. Mase umur dia 1-3 bulan, berat badan naik cantik.. Tengok graf dia pun cantik je..

Tapi ramai org tak tahu Dhia selalu tak sihat.. Tak sihat yang bermaksud selalu menangis malam sampai 2-3 jam.. Sejak tu lah berat dia susah nak naik.. Tapi dia makan minum susu semua ok.. Takpelah asalkan anak aku sihat, itu dah cukup bagi aku..

Tapi tak payah lah nak banding2kan anak aku dgn anak ko.. Aku bukan tak bagi makanan berkhasiat kt dia.. Tapi setiap baby mmg berlainan.. Same jugak lah mcm anak ko minum susu ni, anak aku pulak minum susu tu.. Lain kn.. Begitulah contohnya..

Jangan main sedap je mulut nak ckp "Apa ni dah 7 bulan berat mcm baby 3 bulan.. Budak lain yang same baya 7 bulan berat dah 8-9 kg dah.."

Hello cik puan, aku tahu lah anak ko berat naik cantik setiap bulan.. Skrg baru 4 bulan pun berat anak ko dah nak masuk 5kg.. Tapi please lah jangan nak ckp mcm tu kat anak aku.. Jagelah sikit hati aku ni.. Ko pk walaupon ko ckp dlm nada bergurau tu aku tak sentap?

Next time jangan nak kepochi lah ttg hal berat anak aku.. Aku setakat ni boleh bersabar lagi..

Dah lah suka ckp pasal berat badan anak aku, skrg pulak selalu nak bangga ko berjaya menyusukan anak2 ko seramai 4 org tu sampai umur 2 tahun.. Pleaselah, ko tak bekerja, boleh menyusukan anak ko setiap masa.. Lain lah aku ni.. Dgn stress lagi, penat lagi.. Aku sungguh tak paham pemikiran org2 mcm ko ni..

Lepas ni kalau agak2 aku dah tak tahan, mmg aku 'basuhkan' aje..

5 comments:

ratusiput said...

mmg takble nk tutup kn mulut org.biokan je lelama dia pnt n benti sndiri.biasa kalau org cmni mmg akan sentiasa cri salah kite...buat penat je layan...yg pntg kita tau apa yg terbaik utk anak kite...

dhia fitriah said...

tu lah kak.. tensen betol.. mcm lah semua baby same.. x paham lah pemikiran mcm ni..

Softtouch [Hanim] said...

sbrlah yan..mulut org kan..ssh nk tutup...sibuk je dia tu!

dhia fitriah said...

softtouch hanim : mmg sedih lah kak org2 yg ckp mcm tu.. jgn la nk banding2kan anak die dgn anak kite.. x suke..

Lilyy said...

sgt bz body..! knp? dah x de kerja lain agaknya.. sabar ye yan.. yg penting u tahu ape yg terbaik utk anak u...

Dhia Fitriah

Lilypie Kids Birthday tickers

Muhammad Afiq Danial

Lilypie Kids Birthday tickers

Kami Hidup Sebumbung

Daisypath Anniversary tickers